🖊 Weekend-ul acesta a fost despre sate săsești, despre zile de toamnă liniștite, cu cărți bune și locuri noi, cu plimbări prin păduri și playlist-uri numa bune de ascultat pe drum.
🖊 Toamna a venit cu un spectacol de culori, etalându-și nuanțele vii și calde de maroniu, verde, auriu sau roșu, amintindu-mi că este un anotimp al apropierii: de natura, de oameni, de frumos.
🖊 Așa că am hotărât să îmi dedic weekendul unor locuri dragi și am pus pe lista: Viscri, Criţ și Meșendorf. M-am bucurat să revăd aceste locuri, cu oameni dragi, petrecându-mi orele vorbind despre viață și istoria acestor sate, despre cum trebuie să le păstram vii și despre viitoare călătorii. Pentru că vreau să veniți să vă bucurați cu mine de aceste minunații, să le cunoașteți și să ajungeți să le îndrăgiți asemeni mie.
🖊 Și am prins o zi bună pentru povești, pentru că a plouat mult, genul acela de ploaie de toamnă care îmi place, care parcă iți dă răgazul să te oprești, să respiri și să te relaxezi în prezența ei, să te bucuri de o conversație plăcută, de o carte bună și de un ceai fierbinte. Și desi, când am plecat de acasă, nu era în plan să ajung și la Cincșor, ploaia m-a împins parcă înspre acest loc savuros.
🖊 Cincșor, un loc de vis, un sat săsesc, încărcat de tradiție și multă istorie, care astăzi combină perfect noțiunea de tradițional și, în același timp, modern.
🖊 Și, cum nimic nu este întâmplător, primul om care mi-a ieșit în cale și care m-a invitat la un o vizită a Bisericii Evanghelice și a caselor de oaspeți, a fost nimeni altul decât Dr. Michael Lisske, soțul lui Carmen Schuster, proprietarii minunatelor case de oaspeți de aici.
🖊 Niste oameni extraordinari, care au readus la viață uriașul potențial turistic al zonei și pe care l-au transformat într-o comoară culturală care abia așteaptă să fie descoperită de turiști.
🖊 Carmen Schuster, o fostă elevă a școlii evanghelice din sat, reîntoarsă acasă a înființat Asociația ‘Contrafort’, care are și a avut misiunea de restaurare, punerea în valoare și promovarea patrimoniului bisericii fortificate din Cincșor. Aceasta a fost restaurată și este practic centrul spiritual al acestui sat transilvănean. Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea ca bazilică romanică, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, transformată în secolul al XV-lea în biserică gotică și fortificată spre finele secolului al XV-lea, cu patru turnuri în cele patru puncte cardinale, șanț de apă la exterior și drum de strajă.
🖊 Și vechea scoală a fost transformată într-o stilată casă de oaspeți. Este o clădire cu un aer șarmant, o adevărată operă de artă în stil Art Nouveau a celebrului architect sas Fritz Balthes. M-a cucerit din prima clipă datorită aerului cochet și rafinat și, în același timp, ușor excentric, care iți fură privirea si parcă iți mituiește sufletul, cerându-ți să rămâi.
🖊 Arhitectul Fritz Balthes este cunoscut și pentru alte bijuterii arhitecturale, cum ar fi Liceul Roth din Mediaș sau Hotelul Stern din Sighișoara.
🖊 Au transformat și fosta casă parohială care, dintr-o clădire deteriorată și părăsită, astăzi este o clădire luminoasă, cu camere spațioase, cu fresce de renaștere transilvăneană descoperite în urma restaurării – și care de abia așteaptă să își primească vizitatorii și oaspeții.
🖊 Cea mai recent restaurată clădire din cadrul proiectului este o casă țărănească, situată vizavi de vechea școală evanghelică, în centrul satului, cu camere spațioase, decorate în stil rustic-modern.
🖊 Și fosta casă cu prăvălie a înstăritei familii cincșorene Frank, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, transformată apoi în clădire CAP și care, după 1989, a devenit barul satului, a fost la rându-i renovată, redându-i-se aspectul originar și mai apoi integrată complexului de case de oaspeți.
🖊 Și, dacă nu v-am convins, am lăsat la urmă partea mai delicioasă. Această zonă de lectură, unde efectiv nu știi când trece timpul și, bineînțeles, partea gastronomică. Și în privința meniului, lucrurile sunt la fel de extraordinare ca și restul casei, acesta îmbinând perfect tradițiile bucătăriei din Transilvania – cea săsească, cea maghiară și cea românească și reinterpretând rețete vechi într-un stil modern și sănătos și foarte gustos.
🖊 Și nu trebuie să mă credeți pe mine, ci pe cei de la prestigiosul ghid gastronomic Gault&Millau România, care, în 2019, au inclus printre acest loc in “Destinațiile speciale” în urma evaluării calității, creativității și autenticității experienței culinare și a serviciilor oferite.
🖊 Am plecat spre seară din Cincșor cu sufletul încărcat și fericită să văd că acest loc îmbină perfect idea de relaxare, de autenticitate și de inedit și că tradițiile și obiceiurile locului sunt pe mâini bune.
🖊 Dacă vă gândiți să vă petreceți un weekend in Cincșor puteți să vă bucurați de liniște și relaxare, de plimbări în sat și în zonă, puteți vizita bisericile fortificate aflate în imediata apropiere. Brașovul și Sibiul se află doar la 1 oră de condus distantă, tot aproape este și Sighișoara, dar și cetățile Fagarașului sau Rupea.
🖊 Vă las aici linkul, unde veți găsi mai multe detalii și, cu siguranță, acest loc îl veți regăsi și într-unul din tour-urile mele viitoare.
🖊 Ei, ce spuneți, vă faceți bagajele?
🖊 Până la următoarea destinație de savurat, vă doresc zile frumoase de toamnă!
,