👑 Ca o regină, puternică și impunătoare, Cetatea Devei, încoronată de zidurile medievale, domină vizual valea Mureșului.

🏰 Legenda spune că cetatea a fost zidită de fetele unor uriași, zâne cu părul de aur, de o frumusețe neasemuită.

🏰 Altă legendă ne povestește că ridicarea marii cetăți este datorată unor pitici, mari meșteri, care au construit așezarea în doar câteva zile.

🏰 Se poate spune că în acest fel se credea că doar niște ființe supranaturale ar fi fost capabile să construiască cu atâta iscusință o astfel de minunăție.

🏰 Supranumită și ‘Cheia Mureșului’ sau ‘Cuibul de vulturi’, Cetatea Devei a fost mai bine de jumătate de mileniu una dintre cele mai puternice fortificații ale Transilvaniei, având parte și de o istorie extrem de zbuciumată.

🏰 Primele atestări vin din secolul al XIII- lea, cetatea având o poziție strategică cu rol defensiv, practic veghind intrarea și ieșirea din Transilvania.

🏰 Astfel că, de-a lungul existenţei sale, cetatea a avut rol de apărare împotriva tătarilor și a altor potențiali dușmani care urmăreau ocuparea regiunii, a fost refugiu pentru nobili în fața răscoalelor țărănești, reședință nobiliară, închisoare și garnizoană şi a asigurat protecția călătorilor și a comercianților care circulau în lungul Văii Mureșului.

🏰 Dacă vă hotărâți să o vizitați, o primă oprire ar trebui să fie la ‘Centrul de informare turistică’ , unde veți primi toate informațiile necesare despre această filă din istoria României.

🏰 Ca să ajungeți sus în cetate, aveți mai multe posibilități: fie puteți să luați telecabina( 20 de lei – urcat și coborât ); fie la pas, pornind de la scările de lângă Parcul Cetății, într-un traseu de poteci spiralate, care urcă până sus; fie, dacă sunteți cu mașina personală, până în mica parcare de lângă cetate, iar apoi, pe trepte, până sus( așa am făcut eu ).

👑 Orice ați alege, vă pot spune că panorama ce se deschide vizitatorului odată ajuns în cetate este unica, cetatea se găsește într-o stare foarte bună, fiind recent renovată și nu puteți rata acest simbol national dacă sunteți în zonă.

Călătoriile Antoniei – Cetatea Devei
Călătoriile Antoniei – Cetatea Devei
Călătoriile Antoniei – Cetatea Devei
Călătoriile Antoniei – Cetatea Devei
Călătoriile Antoniei – Cetatea Devei

Subscribe to our newsletter:

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published.