Nu e important să faci lucruri neobișnuite, ci lucruri obișnuite într-un mod neobișnuit. 

Cu alte cuvinte, astăzi vă propun o incursiune in lumea  șic & șui  a cărțior celor de la Editura Baroque Books & Arts, prin cele patru cărți, pe care am avut plăcerea să le citesc în luna februarie și pe care vi le recomand, cu mare drag, în acest început de primăvară.

CARTI BAROQUE AGT

 

1. Dean Burnett – ‘Creierul Fericit’

creierul fericit agt

Primele două propuneri sunt scrise de același autor, neurologul Dean Burnett, care ne demonstrează cum cel mai complex organ din corpul uman este atât uimitor, cât și … idiot.

Dacă vrei să faci pe cineva fericit, nu e nevoie să fii lider, poți să vinzi înghețată.

Steve Jobs

Plecând de la acest adevăr, Dean Burnett ne promite că vom descoperi creierul fericit sau fericirea la ea acasă în paginile dedicate acestui subiect.

‘Adio, pseudofilozofii si tehnici de management, manuale motivaționale, guru și psihologi pozitivi! Adio, bazaconii savante, adio, oameni fericiți cu creierul spălat!
Mai rămâne o singură întrebare: iubire, sex sau reflex?
A, da, și înca una: fericirea iese din bancomat?’

Așadar, aceasta este o carte despre fericire si despre felul cum ne apare ea în creier. Ce o induce și de ce? De ce creierului nostru îi plac foarte mult unele lucruri și altele, categoric, nu?

Poate să existe într-adevăr fericire veșnică?

La aceste întrebări dorește să găsească răspunul acestă carte minunată scrisă de către Dr. Dean Burnett, profesor și neurocercetător la Cardiff University’s Institute of Psychological Medicine & Clinical Neurosciences, care, în timpul liber, se lasă cucerit de spectacolele de stand-up comedy și scrie un foarte apreciat blog științific –‘Brain Flapping’ – pentru ziarul The Guardian.

2. Dean Burnett – ‘Creierul idiot’

creierul idiot agt

Și, dacă a vorbit despre creierul fericit, Dean Burnett ne fascinează încă o dată, chiar din titlu: ’Creierul idiot’.

Dedic această carte tuturor oamenilor cu creier. Care nu sunt ușor de suportat, așa că, bravo vouă!

Dean Burnett

Comedia și înțelepciunea lui Burnett fac din ea o lectură foarte plăcută, cartea fiind plină de bogății științifice prezentate în cel mai elegant mod posibil.

‘Reacții ciudate si comportamente ilogice, fascinație făra margini și memorie egoistă. Creierul, falsificatorul de amintiri și marele maestru al combinațiilor. Și din nou creierul, o victimă a propriului său succes.

De ce suntem invinși in controverse de oameni care știu mult mai puțin decât noi?

Și de ce, după ultima desparțire, am zăcut ca un fetus pe canapea zile in sir, cu jaluzelele trase, fără să răspund la telefon, mișcându-mă doar ca sa-mi șterg lacrimile și să-mi suflu nasul?

Iată și răspunsul: creierul idiot!’

Ați ghicit: același creier care ne face super fericiți, ne poate face și extrem de nefericiți, nesiguri și, câteodată, chiar idioți. Creierul este failibil. Este impresionant, însă departe de a fi perfect, iar aceste imperfecțiuni ne influențează felul în care ne trăim viața.

Două cărți scrise cu umor despre sinele nostru și tot ce merge cu el – memorie, limbaj, emoție, percepție și așa mai departe – simț care este susținut de procese complexe din creierul nostru. Tot ceea ce suntem este o caracteristică a creierului nostru și o mare parte din ceea ce face creierul nosatru este dedicat să ne facă să arătăm și să ne simțim cât mai bine posibil: creierul este, în mare parte, egoist.

Creierul este pregătit să gândească potențiale amenințări și ne face să ne temem în permanență. Dragostea creierului pentru tipare și ura față de întâmplare îi conduc pe mulți oameni la credințe bizare, superstiții și teorii ale conspirației.

Pentru creier, lucrurile rele sunt de obicei mai puternice decât lucrurile bune, iar critica are, de obicei, mai multă greutate decât toate laude; lauda înseamnă doar ceea ce știm deja.

Oamenii mai puțin inteligenți au de obicei o  mai mare încredere în sine și, cu cât o persoană este mai încrezătoare, cu atât este mai convingătoare și cu atât mai mult alții tind să aibă încredere și să creadă afirmațiile pe care le face. Aparent, este în natura umană să acordăm mai multă atenție clovnilor încrezători decât intelectualilor nesiguri, care pot fi percepuți ca o amenințare de către creierul nostru.

Diavolul metaforic și îngerul de pe umăr sunt adăpostiți în același timp în capul nostru, depinde cui alegem să-i dăm voie să ne controleze.

Așa că sunteți invitați să faceți cunoștință cu ambele ipostaze în aceste două cărțî fascinante.

3. Bianca Bosker – ‘Pe aripile vinului – printre somelieri obsedați, vânători de sticle xxl și savanți escroci’

pe aripile vinulu agt

‘ MANANCĂ, ROAGĂ-TE, BEA ȘI IUBESTE SOMELIERII.
SAU DIVINA COMEDIE PENTRU IUBITORII DE VINURI.

Dacă vă place vinul și sunteți interesați de subtilitatile lui rafinate, veti descoperi o carte minunată!
Dacă nu vă intereseaza vinul, dar vă plac povestile subtile si rafinate, veți descoperi o carte minunată!

Umor, autoironie, psihologie, chimie cerebrală si secretele celor care au facut din vin o pasiune, o profesie și o artă: somelierii – cei care dau raspuns la toate întrebările fără răspuns.’

Este vinul cu adevarat o artă?

La această întrebare încearcă să ne răspundă Bianca Bosker, absolventă a Universitații Princeton, ale carei articole despre gastronomie, arhitectură și tehnologie au fost publicate în Food & Wine, Wall Street Journal, The Gardian, The New Republic, precum și în The New Yorker, fiind răsplătite cu numeroase premii.

‘Când îți informezi prietenii și rudele că ți-ai părăsit jobul stabil de jurnalist ca să stai acasă și să deguști vinuri, vei începe să primești telefoane îngrijorate. Tu spui: îmi voi șlefui simțurile, ca să aflu care e treaba cu vinul. Ei aud: mi-am abandonat serviciul ca să beau toată ziua și să îmi imbunătațesc șansele de a sfârși ca om al străzii.

Le-am spus că nu aveau niciun motiv de îngrijorare. Era o profesie reală.’

Bianca afirmă că ‘după sânge, vinul este cea mai complexă substanță din lume’ și că ‘somelierii studiază buletinele meteorologice ca să vadă dacă ploaia le va desensibiliza nările și ling pietre ca să iși îmbunătățească papilele gustative‘ și, subliind că, dacă pană în acest moment s-a scris mult despre drumul vinului de la etapa de strugure la apariția acestuia in formă lichidă în pahar, despre filozofia din jurul vinului și despre istoria sa, acum este timpul să se scrie și despre labirintul de senzații care se găsește mai mult sau mai puțin evident într-un pahar cu vin.

Astfel suntem invitați să parcurgem experiența trăită de catre autoare, să îi aflăm încercările, patimile și etapele carierei de sommelier, plecând de la cea de ‘șobolan de beci’, adică lucrătorul dintr-o cramă, la arta desăvârșită a acestei frumoase și fascinante meserii…o lume a călăuzelor spre Rai, în cazul nostru: vinul și sommelierul.

Așadar luați un pahar cu vin, imaginați-vă că stați într-o vie înflorită sau chiar stați, dacă aveți această oportunitate, și dați-i drumul la lectură.

 

4. Åsa Hellberg – ‘Toscana Tur – Retur’

toscana tur agt

Am lăsat la urmă, o carte solară, ușoară, de citit în modul relax…o lectură de vară, de vacanță, o scriere despre femei curajoase, aventură și ceva romantism.

‘Sara. Jurnalistă și supraviețuitoare a unui divorț.

Jessica. Scriitoare de romane de dragoste și iubitoare de pantofi cu toc. Cât mai înalt.

Toscana. Soare, plaje nesfârșite, Vespa, castele, pivnițe de vinuri, albastru-mediteraneean, umor și autoironie, multa iubire, o pană de benzină și un mesaj cât se poate de simplu: oricând poți să fii din nou fericit, dar numai după ce ți-ai rezolvat conturile cu trecutul.’

O carte drăguță, chiar seducătoare pe alocuri, despre curajul de a-ți schimba viața, de a o lua de la capăt și de a pleca într-o aventură și nu oricum, ci pe motocicletă, despre două prietene foarte diferite, despre pasiune și, bineînteles, iubire și, evident, despre Toscana, unică și fermecătoare, care vine să completeze tabloul oferit nouă de către Åsa Hellberg.

Scriitoarea s-a născut în 1962 și a încercat mai multe meserii, de la stewardesă la vânzătoare și șefă de producție, experiențe care au ajutat-o mai târziu  la scrierea savuroaselor romane cărora li se dedică acum și cu care a cucerit cititorii din lumea largă.

Până data viitoare, vă doresc lectură placută și o primăvară minunată și, sper, să primiți cu plăcere aceste sugestii.

Cărțile le găsiți aici și, până pe data de 10 martie, beneficiați și de o reducere de 32% la toată oferta. Enjoy!

Cu drag,

Antonia

Subscribe to our newsletter:

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published.