-‘Del, mișcă-te și vezi de planul tău! Nu ai venit aici să faci muncă în folosul societății! Vezi de vacanța ta!’

Cam acestea erau gândurile în dimineața aceea friguroasă de decembrie, când viața mea avea să se schimbe pentru totdeauna.

Tocmai ajunsesem la Praga, special pentru atmosfera de sărbătoare pe care o găsești acolo în preajma Crăciunului. Și ce să nu iubești la un oraș plin de istorie, cultură, arhitectură, care freamătă de viață, de veselie și e îmbrăcat în haine de sărbătoare?! Mai fusesem cu ceva timp în urmă, dar de abia așteptam să o redescopăr cu informațiile pe care le aveam sau pe care urma să le primesc. Pentru că am plecat, ca de obicei, cu temele făcute. Eu aveam planul meu: ce nu văzusem în prima excursie, plus ce mai voiam să revăd… știți, turistul ăla nebun eram eu! Era calculat la oră ca nu cumva să ratez ceva. Și, da, îmi place să călătoresc și singură!

Ghidul ne dusese până aproape de centrul istoric, a luat pe cine a dorit la un scurt tour pietonal și ne-a dat o oră de întălnire pentru a ne întoarce împreună, spre seară, la hotel.


Și, iată-mă, gata de aventura mult visată. Când să o iau la picior, lângă mine, trei doamne pierdute parcă în spatiu și în timp vorbeau intre ele:
‘- Unde să mergem noi cu grupul? Ei au un alt ritm de mers, ați văzut că nu am reușit să ne ținem de ei în Budapesta. Mergem cât putem, ai auzit ce o zis ghidul…e mult de mers ca să faci tot ce avem în program. Noi mai mergem, mai stam, eh, facem cât putem și îi așteptăm să revină!’

Și atunci m-a izbit! Cum să ajungi până aici și să nu vezi bijuteria asta de oraș! Să nu îi înțelegi vibe-ul, istoria, fără să îl ‘vezi’ cu adevărat? Cum să le las așa?! Ale nimănui, fără un plan și m-am trezit vorbind: -Eu am mai fost în Praga, dacă vreți, puteți merge cu mine, eu oricum mă mai opresc, mai fac poze, iar dacă nu vreți să intrați undeva, puteți bea ceva cald cât timp vizitez eu!


De ce v-am povestit această întâmplare?

Pentru că, fară să stiu atunci, timp de 2 zile cât am stat în Praga, am făcut primul meu tur privat, cu trei doamne simpatice, care, nu doar că au reușit să viziteze orașul, au ținut pasul cu mine, dar au ajuns și în locuri în care restul grupului nu au reușit și au descoperit un oraș pe care nu îl vor uita vreodată.


Și în ziua de astăzi ținem legătura, pe două dintre ele, am avut fericirea de a le avea la un tour de Budapesta acum doi ani, la care au venit special pentru că eram eu ghid.


Și pentru că atunci, în Praga, m-am gândit prima dată la meseria care astăzi îmi face viața atât de bogată, care mă face să mă perfecționez mereu și care îmi dă un scop: acela de a face oamenii fericiți!

Bună! EU SUNT DELIA, SAU ANTONIA, cum mă stiu mulți dintre voi, FATA A CAREI VIAȚĂ ESTE O CĂLĂTORIE!


Sunt câțiva ani buni de atunci, cel puțin 10, iar eu nu am fost mereu ghid de turism.
Viața mea a fost o călătorie: de cunoaștere, de căutare, de înțelegere .


Ce clișeu, veți spune, așa e a tuturor!


Dar a mea s-a transformat la propriu într-o CĂLĂTORIE, într-un sens, în felul meu de a fi!
Și, da, nu am fost din totdeauna ghid de turism. Dar ceva m-a dus mereu spre turism. Am terminat Litere și Jurnalism, Limbi Moderne Aplicate, în Sibiu. Gandindu-mă acum, mai mereu aveam două job-uri în paralel, încă din facultate, am trecut prin jurnalism, am fost profesor, am lucrat și încă mai lucrez ca și traducător și interpret, iar primul contact cu turismul a fost printr-un curs de recepționer. Vorbesc fluent engleză, spaniolă, italiană, franceză și, de ceva timp, învăț greaca, dar încă nu o folosesc la ghidaj.

Apoi au venit cursurile de Manager în Turism, de Agent de Turism, de Director de restaurant și de hotel, si cel de ghid local și național. Căutam.. până când am înțeles că aceasta este ceea ce vreau să fac.

Am înțeles în urmă cu 7 ani. Nu am lucrat niciodată pentru o agenție anume, dar am colaborat cu multe dintre ele. Am ales mereu cu atenție agențiile pentru care am făcut ghidaj, pentru că de multe ori ‘foamea de bani’ trece peste umanitate și, cel puțîn în ultimii 2-3 ani, am mers pe agenții mici, dar care își ascultau și ghidul când făceau un program și nu aruncau pe listă zeci de obiective numai că să ‘fure’ ochiul turistului și să își umple buzunarele.


Vedeți dumneavoastă munca de birou diferă de cea din teren și de cele mai multe ori cel care scrie un program de circuit cu google maps în față și, dacă nu are experiență, va avea că rezultat două victime sigure: ghidul care va face acel circuit și pe tine, turistul care cumperi excursia crezând că ‘l-ai prins pe Dumnezeu de picior’.


Am învățat că a fi ghid nu este doar atât! Ești psiholog, ambasador, traducător, prieten, coleg, îndrumător, ești omul care timp de câteva ore, câteva zile sau săptămâni ești resposabil de fericirea unor oameni.


Și voi ați călătorit! Poate, în unele excursii, ați avut și ghid. Și ultimul lucru pe care vi l-ați dorit a fost să aveți un ghid plictisit, morocănos și nesuferit! Pentru că eu sunt persoana în care tu, turistul meu, iți pui încrederea, care trebuie să te înțeleagă, să te respecte, să te ajute și mai ales să transforme acele orașe și locuri în amintiri pentru o viață! Da! Pentru o viață! Pentru că vreau ca tu să îți amintești de mine, să mă recomanzi, să mă respecți, să ai încredere și mai vreau să mai vrei să mergi cu mine. Și, credeți-mă, pe cât este de complexă această meserie, pe atât este de frumoasă!


Mă întrebase cineva acum ceva timp câte orașe și țări am vizitat. Nu am calculat. De exemplu, în 2019 am stat vreo 2 luni în total în țară… restul sunt mii de km făcuți de-a lungul și latul Europei sau Americii, cu autocarul, cu avionul, cu barca și pe jos… cu câțiva mii de turiști la activ de-a lungul unui singur an doar.
Poate într-o zi, la bătrânețe, o să fac și asta, să număr. Dar până atunci vreau să trăiesc, să simt, să călătoresc!

Revine întrebarea: De ce vă scriu despre aceste lucruri acum?


Vreau să vă prezint proiectul meu de suflet: EPIC TRAVEL CREATORS – o agenție de turism puțin altfel: o agenție dedicată în primul rând circuitelor ghidate.


Un proiect în care nu sunt singură, am un om de bază, cu suflet mare și pe care o voi prezenta mâine: Elena!!!


Dacă 2020 ne-a arătat ceva este că timpul nostru este prețios, că cea mai mare comoară sunt oamenii de lângă noi și că viața merită trăită ACUM!
Și această pandemie ne-a mai învățat ceva: că avem un dușman – FRICA. Îmbrățișările, călătoriile, normalitatea s-au transformat peste noapte în FRICĂ.


‘NU ȚI-E FRICĂ SĂ CĂLĂTOREȘȚI? NU ȚI-E FRICA SĂ NU TE ÎMBOLNĂVEȘȚI?’ – sunt întrebările pe care le aud mereu.


BA DA, ȘI MIE ÎMI ESTE FRICĂ!! Pentru viața mea, a părinților mei, a prietenilor mei. Dar cineva care numai se apară, nu căștigă!!!
NIMENI NU NE POATE GARANTA NIMIC. Dar eu vă asigur că veți avea toată grija, atenția mea și dăruirea mea.

De ce să alegeți să călătoriți cu EPIC TRAVEL CREATORS?

  • am ales destinații de suflet, care au o însemnătate aparte pentru mine, unde vreau să vă iau cu mine, să vă faceți parte din călătoria mea și să înțelegeți ce face acel loc unic: cultura, istoria, povestea, obiceiurile.
  • Vom avea timp să descoperim fiecare obiectiv, vom avea parte de plimbări relaxante, fără sentimentul că suntem ‘pe ceas’ și nu putem să ne bucurăm de ceea ce vizităm.
  • Călătorim în grupuri mici pentru că vreau să ne cunoaștem, să formăm o legătură și pentru că așa vă pot asigura de atenția mea față de dumneavoastră
  • Haideți să facem din fiecare călătorie ceva unic și fermecător, să ne umplem viața cu emoții, senzații, arome și voie bună! Let’s make it EPIC!

Stiu, a fost mult de citit! Vă mulțumesc că v-ați luați din timpul dumneavoastră ca să mă cunoașteți pe mine și proiectul Epic Travel Creators.

Pe noi ne găsiți aici:

Facebook: Epic Travel Creators

Instagram: Epic Travel Creators

PS: De fiecare dată când ajung în Praga cu un grup de turiști, trăiesc acest sentiment minunat de recunoștință: pentru că este locul unde a început totul și pentru că mi-a oferit cel mai frumos job din lume!

Cu drag,

Antonia!

Subscribe to our newsletter:

You might also enjoy:

2 Comments

  1. Superb ! Superb ! Superb !
    Mă simt ca un turist prin călătoriile tale expuse și explicate cu atâta măiestrie .
    Felicitări Delia !

Leave A Comment

Your email address will not be published.