Magia sărbătorilor de iarnă este pentru mine, în primul rând, o stare…o stare de fericire, de voie bună și de seninătate. Fericirea de a fi aproape de cei dragi, de a împodobi brăduțul, de a cumpăra cadouri și de a le dărui mi se pare modul perfect de a termina fiecare an, mai ales acest 2020 care ne-a arătat și demonstrat cât de ușor se pot schimba viețile noastre și cât de mult trebuie să apreciem oamenii de lângă noi și lucrurile care ne fac fericiți.
Crăciunul pentru mine înseamnă bucurie, înseamnă agitație și liniște, înseamnă familie și prieteni, înseamnă zăpadă și foc în șemineu și are miros de cozonaci, de scorțișoară și de vanilie, de nuci coapte și portocale și, nu în ultimul rând, gust de vin…

Și, chiar dacă anul acesta nu o să ne mai strângem în număr mare, știu că vor avea o valoare și o însemnătate și mai mare Crăciunul, mesele cu cei dragi și fiecare îmbrățișare.
Revenind la lucrurile care ne fac fericiți, astăzi am ales să vă scriu despre un subiect drag mie și care nu ar trebui să lipsească de la nicio masă sau eveniment și anume vinul. Ca în fiecare an, mesele vor fi pregătite cu drag, de la preparatele delicioase până la micile detalii decorative. Iar vinul reușește întotdeauna să pună accentul, să adauge savoare, să ne stimuleze simțurile și să ne bucure.
Și, cum am descoperit, mai ales în ultimii ani, cât de mult poate să aducă în plus prezența unui vin bun la orice masă, am hotărât să vorbesc despre vinuri bune, despre cum le alegem și cum le transformăm în vedetele mesei de Crăciun sau Revelion cu Ștefan Timofti, un fin connoisseur și un excelent povestitor și unul dntre cei mai străluciți profesioniști din lumea vinului din România.

Călătoriile Antoniei: Dragă Ștefan, mulțumesc de prezența deocamdată virtuală în lumea ‘Călătoriillor Antoniei’, promit că vom avea și un interviu ‘face to face’ cu prima ocazie. Recunosc că, pentru mine, lumea aceasta magică a vinurilor bune este strâns legată de simțuri și de emoții. Și, dacă îmi permiți asemănarea, este ca o vacanță minunată, pentru că eu cred că un vin bun deschide un portal unde ai parte de o aventură în lumea gustului și este locul unde ne întâlnim cu savoarea, catifelarea sau prospețimea lăsate de buchetul aromat al unui vin bun. Așa că prima mea întrebare ar fi, ce este vinul în viziunea ta?
Ștefan Timofti: Delia, îți mulțumesc pentru ocazia, de această dată virtuală, de a vorbi de subiectul meu preferat: vinul. M-am apropiat de vin încă de mic copil, pe când la Iași făcea tata vin în garaj. Îi spuneam “La fàbrică”, pentru că, dacă intrai fără să aștepți puțin cu ușile larg deschise, riscai să nu mai ieși. Și asta se întâmpla în aproape fiecare an, în perioada de fermentare. Îl producea dintr-un anume soi, nu-mi amintesc precis, dar știu că era lăudat de toți prietenii săi. Așa că, în timp, a devenit și pentru mine, la început o curiozitate, apoi pasiune și meserie. Istoria ne învață că în jurul unui pahar cu vin s-au semnat cele mai importante documente și s-au luat cele mai importante decizii, însă, de asemenea, a legat destine sau îndrumat poeții către cele mai inspirate cuvinte. Așa că, Delia dragă, vinul este istorie și cultură, plăcere și curiozitate, artă exprimată în formă lichidă ce merită savurată în orice moment al zilei.
Călătoriile Antoniei: Eu cred că partea de degustare și de cunoaștere a ceea ce bem a început să fie din ce în ce mai căutată și la noi în Romania și, pentru că a ști să bei vin este o adevărată știință, spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre frumoasa și eleganta meserie de sommelier.
Ștefan Timofti: Pentru cât mă privește, profesez înainte de toate din pasiune. Sunt o persoană curioasă, de mic copil și asta m-a ajutat să înțeleg diferitele arome cu care m-am întâlnit de-a lungul anilor. A fi sommelier în zilele noastre a luat diferite forme. Unii urmează cursurile pentru a se mândri cu diploma cucerită în urma examenelor, alții continuă acest parcurs pe care eu îl numesc de viață. Cursurile urmate în regiunea Toscana, Italia, acum aproape 15 ani mi-au schimbat viața. Pentru mine a devenit un mod de a trăi și de a-mi călăuzi simțurile. Să nu confundăm sommelierul cu paharnicul autohton. Sommelierul este un profesionist și un promotor al vinului și al bunului gust. Este cel ce îmbină cel mai bine aromele unui preparat delicios cu vinul cel mai potrivit. Pentru unii încă suntem un fel de marțieni. Să-i lăsăm să ne descopere.

Călătoriile Antoniei: Ștefan, cum recunoaștem un vin bun? Întreb acest lucru pentru că, din punctul meu de vedere, experiența vinului este una subiectivă.
Ștefan Timofti: Cred că, în ultima vreme, tinerii sunt cei ce dictează noile trenduri ale vinului din piața românească. Din fericire, ne apropiem cu pași repezi de ceea ce eu numesc o trecere generațională și ne lăsăm în urmă obiceiuri de consum ce nu mai sunt de actualitate de multă vreme. Mă refer la consumul vinului de casă, considerat curat și natural în detrimentul vinurilor din soi nobil. Vinul bun este cel care ne place, nu cel scump sau fancy. Uneori același vin poate avea o apreciere diferită, în funcție de moment, loc și persoanele în compania cărora a fost degustat. Așa că alegeți vinul în funcție moment, persoană și loc 🙂
Călătoriile Antoniei: Ștefan Timofti, sommelier, event manager la cea mai mare cramă din Dealul Mare… Budureasca, un nume cu rezonanță în lumea vinurilor din România, dar și la nivel internațional. Cum e lumea vinurilor Budureasca? Ce vin te inspiră cel mai mult din varietatea de vinuri pe care o aveți?
Ștefan Timofti: Budureasca este o companie mare, așa cum ai amintit. Rădăcinile ei sunt tinere, dar au vigoare și o vor conduce către un viitor din ce în ce mai luminos. Vinurile sunt splendide, începând de la cele entry level, până la renumitele Origini, Noble și spumantele Prima Stilla. Sunt un fan al spumantelor și, în acest caz, preferințele se îndreaptă către cele două Prima Stilla, produse după metoda tradițională în crama îngropată în pământ. Însă, fiind iarnă, nu aș lăsa nedeschisă nicio sticlă de vin roșu, iar aici preferința personală se îndreaptă către Shiraz din gama Origini.

Călătoriile Antoniei: Acest an s-a dovedit a fi unul foarte diferit, chiar dificil, ne-a pus multe limite și ne-a arătat că se poate și altfel și că trebuie să ne adaptăm. Înainte era mai ușor în ceea ce privește masa de Crăciun sau de Revelion, mergeam la un restaurant, aveam un meniu, vinurile erau selectate de cunoscători, anul acesta se va merge mult pe întâlniri în familie. Și, pentru că am ales că tema pentru interviul de astăzi vinurile bune, alegerea acestora în funcție de ceea ce intenționăm să servim la masa, ce ne-ai propune pentru sărbătorile acestea și de ce este atât de important să facem acest ‘pairing’ perfect cu ceea ce servim la masă, această armonizare a gustului?
Ștefan Timofti: Cu toții ne dorim un 2021 cel puțin mai prietenos decât anul acesta. Nu știu tu, dar rareori am ajuns la un restaurant de Crăciun sau revelion. În primul rând pasiunea mea pentru gătit a pus la încercare în fiecare an dorința de a mânca în altă parte decât acasă. Masa de sărbători aduce cu ea o sumedenie de gusturi și arome. Nu am să exprim preferințe personale, pentru că gusturile nu se discută, însă o recomandare de consum cred că este binevenită. Așadar, fiecare masă trebuie să înceapă cu un vin spumant, ce are aciditatea necesară să contraseteze grăsimile unui antreu. Vom continua cu vinul alb , potrivit felurilor ușoare de mâncare, ca peștele sau carnea albă de pui și, în cele din urmă, ne vom bucura de vinul roșu, potrivit mâncărurilor mai grele din carne de vită sau vânat. Abia spre final trebuie servită tăria, fie ea pălincă, țuică sau alte distilate.
Călătoriile Antoniei: Și pentru că nu exista iarnă fară vin fiert…
Ștefan Timofti: Obișnuință nu doar autohtonă, să știi, acest vin fiert. În nordul Italiei, spre exemplu, iarna se pregătește vin brulé sau vinul ars. Fiind un sommelier, nu am să-mi exprim părerea asupra acestei obișnuințe mai puțin ortodoxe de a consuma vinul de calitate, însă am să-ți sugerez o rețetă.
- 1L de vin bun, Cabernet sau Shiraz, coaja unei lămâi netratate, 2 bucăți de scorțișoară, 5 boabe de ienupăr, nucșoară după gust, 100 gr de zahăr alb, coajă de portocală netratată, 7-8 cuișoare, 1 bucată de anason stelat
- Se fierbe toată compoziția la foc mic, mestecând încontinuu, până la topirea zahărului. Apoi apropiați flacăra unui chibrit deasupra oalei. Vaporii de alcool se vor incendia și îi vom lăsa să se stingă de la sine. Filtrați printr-o strecurătoare și bucurați-vă de acest delicios vin fiert!

Călătoriile Antoniei: Mulțumim de rețetă, personal de abia aștept să o pun în aplicare. Ștefan, am lasat la urmă partea efervescentă a acestui mini interviu…și anume șampania sau vinul spumant sau, mai nou, prosecco… cum le deosebim și ce alegem pentru seara de trecere în noul an?
Ștefan Timofti: Prosecco este un vin fructat și floral, produs în apropiere de Venezia, Italia. Ușor de băut și perfect pentru orice ocazie ce implică mâncare și voie bună.
Vinul Champagne produs în omonima regiune din Franța este diferit atât prin metoda producției, cât și prin gustul elevat.

Călătoriile Antoniei: Ce vinuri am găsi pe masa ta și care este vinul tău preferat și de ce…
Ștefan Timofti: Anul trecut a fost un an dedicat mâncărurilor de pește și fructe de mare așa că pe masă au existat vinuri spumante și albe din România. Anul acesta am ales vinurile roșii pentru un menu pe bază de carne roșie. Încerc în fiecare sfârșit de an un menu special, pe care îl gătesc cu mare atenție.
Călătoriile Antoniei: Dragă Ștefan, în încheiere, aș vrea să iți mulțumesc pentru participarea la primul interviu din seria celor dedicate vinurilor și fine dining-ului. Universul vinurilor este o lume complexă, frumoasă, mereu surprinzătoare, la fel ca și domeniul meu de activitate și aceste două meserii și activități se întrepătrund și se complează atât de frumos. Ne dorim ca în anul care vine să facem câteva pachete și activități turistice prin care să le prezentam viitorilor turiști cât de savuros și extraordinar este turismul oenologic și că nu trebuie să mergem până în Toscana sau Provence ca să ne bucurăm de o atmosferă extraordinară, de vinuri calitative și că putem face acest lucru vizitând și cunoscând și podgoriile din România și poveștile acestora. Un gând pentru cei care ne citesc…
Ștefan Timofti: România este un tărâm încă virgin ce merită descoperit, mai ales din punct de vedere viticol. Vă aștept la Crama Budureasca, în Dealu Mare pentru a povesti de vinuri bune și o Românie toată de descoperit!
Cu Ștefan se poate vorbi ore întregi și cred că doar v-am deschis apetitul pentru vinuri și povesti și îmi doresc ca aceste sărbători să vă aducă culoare și bucurie, oameni minunați alături de voi și vinuri fabuloase.
Și, nu uitați, că o parte din magia sărbătorilor o veți găsi și într-un pahar cu vin!
La Mulți Ani! Să avem un an nou mai bun și vinuri de poveste!
PS: Minunatele vinuri Budureasca le puteți achiziționa online de aici: https://budureasca.ro .