Dragii mei, de data aceasta, vă invit la călătorie în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc, la Băile Szejke, unde s-a deschis de curând un parc tematic intitulat ‘Mini Transilvania’, care are o prezentare fascinantă și de neratat, fiind un proiect gândit și realizat de către echipa „Legendarium”
Nicolae Iorga spunea că :
‘Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții’.
Așa este! Avem datoria de a ne cunoaște istoria neamului, istoria locurilor. De la această dorință, au plecat și tinerii din Odorheiu Secuiesc, reuniţi sub denunirea de “Legendarium”, care culeg de mai mult timp legendele locului şi realizează jocuri, cărţi şi desene animate pentru copii. Însă, și-au dorit să meargă puțin mai departe cu ideea lor și,isprirati fiind de muzeul ‘Mini – Europe’ din Bruxelles, au creat acest proiect destinat atât copiilor, cât și adulților, în egală măsură.
Parcul ‘Mini Transilvania’ este un loc în care diversitatea arhitecturală a Transilvaniei multiculturale este prezentată altfel, la scară mică la propriu, sub forma unor machete, expuse în aer liber.
Avem, astfel, ocazia să vedem, în acest moment, peste 60 de clădiri reprezentantive din Transilvania, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau care fac parte din Patrimoniul Naţional (mănăstiri, castele, biserici fortificate). Proiectul nu este încă terminat și se estimează că, la finalizarea acestuia, va cuprinde aproximativ 100 de exponate și o mini mocăniță.
Parcul ‘Mini Transilvania’ – Călătoriile Antoniei
Autorii proiectului sunt Németh Hajnal Auróra și Vajda, asistați și supervizați de către graficianul istoric Gyöngyössy János, dorindu-se ca machetele să redea cu acuratețe respectivele clădiri sau monumente așa cum arătau acestea în perioada lor de glorie.
Și, ce poate fi mai fain decât să te plimbi în aer liber, iar în fața ochilor să ți se deschidă o lume a basmelor, a legendelor și a poveștilor, dar și realitatea istorică a vremurilor respective. Pentru că, aici, ai posibilitatea să vezi într-un singur loc sute de ani de istorie, de spirit transilvănean, să afli istoria castelului celui mai strălucit rege al Ungariei medievale, Matia Corvin – Castelul Corvinilor, apoi să pătrunzi într-una dintre cele mai impunătoare şi bine fortificate cetăţi ţărăneşti din Transilvania – Biserica fortificată din Biertan, sau să iți imaginezi o zi petrecută pe urmele lui Dracula la Castelul Bran, să fii sus la Cetatea Devei ori să participi la unul dintre balurile dansante organizate de către doamna Stanca la Cetatea Făgărașului.
De asemenea, cei interesaţi pot vedea reproducerea fidelă a bisericii fortificate din Dârjiu, singurul monument din Harghita aflat pe lista UNESCO, precum şi macheta sinagogii din Dej.
Cetăți și conace, la fel de frumoase și fascinante, vă așteaptă să le descoperiți, poate pentru prima dată aici și apoi, cine știe, poate veți vrea să le și vizitați.Și, dacă nu aveați idee ce ați putea să mai vizitați în weekend – uri, sigur veți pleca de aici cu o listă lungă și interesantă.
Informaţiile despre fiecare clădire sunt afișate în fața fiecărei machete și sunt disponibile în limbile română, maghiară şi engleză.

Dacă nu vreti să vă încheiați ziua aici, vă puteți continua plimbarea în zonă, în imediata apropiere aflându-se atât Muzeul Porților Secuiești, cât și centrul memorial al lui Orbán Balázs (1829-1890) scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotograf şi personalitate publică.
Expoziţia de porţi populare – Muzeul Porților Secuiești – s-a înfiinţat pentru păstrarea şi expunerea artei populare ornamentale și, recunosc, a fost o surpriză plăcută. În colaborare cu mai multe persoane, iubitori ai artei populare şi Muzeul Haáz Rezsö din Odorheiu Secuiesc, s-au adus aici 16 porţi secuieşti.

Porțile tradiționale secuiești păstrează modalități și tehnici de construcție, care au dispărut deja sau care sunt pe cale de dispariție, iar, prin acest proiect, se încearcă conservarea și restaurarea acestora.
La origine, stilul acesta a aparut la porțile conacelor nobiliare, acesta răspândindu-se apoi, în secolul al XVIII-lea, şi în rândurile populaţiei din clasele sociale inferioare. Potrivit primelor informaţii, aceste porţi debutează sub denumirile de poartă mare, poartă tradiţională, poartă legată şi se regăsesc și în afara teritoriului Secuiesc, peste tot în Transilvania, chiar în mai multe zone ale Bazinului Carpatic.
Porțile sunt constituite din două părţi, dispun de o intrare dedicată pentru circulaţia persoanelor şi una pentru circulaţia căruţelor, respectiv de o poartă mică boltită şi de o poartă mare. Valoarea artistică a acestor porţi este conferită de nivelul lucrărilor de dulgherie, unele prezentând și inscripţii cu numele proprietarului şi anul construirii lor.
Cele 16 porți prezentate în expoziție (care este în curs de amenajare) prezintă diverse motive florale sau geometrice, iar la înfrumusețarea porților secuiești contribuie și coloristica, deoarece unele dintre ele sunt pictate în culori vii.
Tot în apropiere, la 5 km, se găsește și Muzeul apelor minerale, ape care au fost atestate documentar încă din secolul al XVIII-lea. Vizitatorii pot admira ulcioarele în care se păstra apa minerală la Szejke şi căruţele trase de bivoli, care transportau apa minerală şi care au devenit reprezentative pentru oraşul Odorheiu Secuiesc.

Și, daca vă doriți ceva inedit, la 15 km, vă puteți bucura de o panoramă deosebită de pe dealul Gordon din Harghita, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid, unde a fost ridicată cea mai mare statuie a Lui Iisus din Europa de Est. Denumită ‘Inima Lui Iisus’, statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri şi e construită din fier și oțel inoxidabil.

Mai multe detalii despre acest obiectiv turistic – aici.
Mai jos vă las cateva informații :
Program: între orele 09.00 – 20.00
Prețul biletelor de intrare
• Adulți: 10 RON
•Elevi și pensionari: 5 RON
• Gratuit pentru copiii sub 3 ani
Muzeului Apei Minerale de la Szejke
Programul :
marţi–joi: între orele 11.00 – 18.00
sâmbătă–duminică: între orele 10.00 – 16.00
luni: închis
Prețul biletelor de intrare
- Adulți: 5 RON
- Elevi și pensionari: 2,5 RON
- Pentru muzeologi, jurnaliști, copii sub 6 ani, și persoane cu handicap intrarea este GRATIS
Alte tarife
- Ghidaj: 15 RON
- Foto: 10 RON
- Video: 20 RON
Până data viitoare, aveți grijă de voi, sănătate și călătorii inspirate!
Cu drag,
Antonia