Călătoria este fatală prejudecății, bigotismului și îngustimii minții, și, din această pricină, mulți din oamenii noștri au mare nevoie de ea. Viziunile largi, generoase, caritabile despre oameni și lucruri nu pot fi obținute vegetând într-un mic ungher al pământului toată viața.
Mark Twain

Perioada aceasta grea de pandemie, mi-a dat totuși un dar neprețuit, pe lângă timpul petrecut cu familia mea, darul acesta al lecturii, un lux pe care mi-l doream, recunosc, pentru că niciodată nu am timp să citesc cât mi-aș dori. 

Și, pentru că vacanțele și călătoriile se pare  vor fi limitate și în perioada care urmează, vă propun să călătorim virtual, dar atât de frumos, prin lumea cărților și, după cum veți vedea, uneori chiar și a filmelor, dacă vă doriți.

Astăzi, m-am gândit să vă recomand 5 cărți cu și despre călătorie, despre acest neastâmpăr al drumului, al cunoașterii, cărți care mie mi-au bucurat mintea și sufletul.

1. “ Alchimistul “ –  Paulo Coelho

Călătoriile Antoniei

Cartea este povestea lui Santiago, un cioban andaluz care călătorește în căutarea unei comori. Drumul pe care acesta îl parcurge, cu multe peripeții, reprezintă căutarea sinelui și îl vă duce pe acesta către cel mai important lucru: comoara aflată înlăuntrul său.

Cartea este o comoară în sine pentru că ne oferă multe lecții de viață, cea mai importantă fiind aceea de a avea curajul de a ne urma visurile. Trebuie doar să înțelegem că universul conspiră la realizarea dorințelor noastre și noi trebuie să ne ascultăm inima și să recunoaștem oportunitățile pe care viața ni le dăruiește.

“Suntem călătorii unei expediţii cosmice, praf de stele, învolburându-se şi dansând în vârtejuri şi anafoare la infinit. Viaţa este eternă. Noi ne-am oprit pentru un moment să ne găsim unul pe celălalt, să ne întâlnim, să împărtăşim. Acesta este un moment preţios. Este o mică paranteză în eternitate” – Paulo Coelho

Cartea o puteți achiziționa de aici.

2. “ Mănâncă, roagă-te, iubește” – Elizabeth Gilbert

Călătoriile Antoniei

Este o carte cu o viață proprie, pe care o citeșți dintr-o răsuflare, despre căutările spirituale și experiențele magnifice ale lui Liz Gilbert, o femeie extraordinară, care totuși este asaltată de îndoieli, panică sau insatisfacții. Cartea urmărește drumul lui Liz, aceasta având curajul să ia totul de la zero și să-și schimbe radical viața.

Nu cred că există o persoană care să fi citit cartea și care să nu se fi regăsit măcar o dată într-una din ipostazele expuse în această carte.

În căutarea fericirii, Liz gustă „la dolce vita”  în Italia, meditează în India, iar, în Indonezia, încearcă să-și reconcilieze trupul cu sufletul, să descopere echilibrul și își găsește marea dragoste.

Uneori, fericirea se află la capătul lumii. Călătorești că să ajungi la tine însăți. Ca să te descoperi.

„Îmi aduc aminte de ceea ce spunea Gurul meu despre fericire. Spunea că oamenii tind să creadă că fericirea e o chestiune de noroc, ceva care vă coborî asupra ta la fel ca vremea frumoasă, dacă ești destul de norocos. Dar cu fericirea nu merg lucrurile așa. Fericirea este consecința efortului personal. Trebuie să lupți pentru ea, să insișți, să o cauți… Iar odată ce ai obținut o anumită stare de fericire, trebuie să depui un efort constant pentru a o menține.” – Elizabeth Gilbert

Cartea o puteți achiziționa de aici.

Cu 12 milioane de exemplare vândute, cartea s-a bucurat și de ecranizare, având-o în rolul principal pe încântătoarea Julia Roberts.

Filmul îl găsiți aici.

3. “ Sub soarele Toscanei” – Frances Mayes

Călătoriile Antoniei

Cartea este o privire încântătoare și lirică asupra vieții, tradițiilor și bucătăriei din acesta frumoasă regiune a Italiei, o bucurie a vieții, care se ascunde, așa cum spune și titlul, sub soarele arzător al Toscanei.

Frances Mayes a intrat într-o lume nouă și minunată când a început să refacă o vilă abandonată, în spectaculosul mediu rural toscan. Au existat comori neașteptate la fiecare pas: fresce descoperite sub varul din sufrageria ei, o vie sub mărăcini sălbatice în grădină și, în orașele de deal din apropiere, piețe vibrante și oameni încântători. În ‘Sub soarele Toscanei’, ea aduce vocea lirică a unui poet, ochiul unui călător experimentat și savoarea unui bucătar și al unui scriitor  pentru a invita cititorii să exploreze plăcerile vieții italiene și să sărbătorească împreună cu ea.

 Cartea o puteți achiziționa de aici. Din păcate, nu am găsit și varianta în limba română.

Și această carte a avut o ecranizare în care frumoasa Diane Lane ne poartă prin lumea fascinantă a Toscanei

Despre film gășiți mai multe amănunte aici.

4. Un an în Provence” – Peter Mayle

Călătoriile Antoniei

Dacă în cartea de mai sus, acțiunea se desfășura în splendida Toscana, în această relatare plină de spirit și plină de inimă, Peter Mayle ne povestește despre cum este să-ți realizezi un vis în minunata regiune a Franţei, Provence.

Autorul reuşeşte să surprindă plăcut cititorul cu povestiri din viaţa de zi cu zi ale unui englez care încearcă să se acomodeze în Franţa rurală, într-o mică localitate din Provence, şi cu situaţiile pline de haz, inerente de altfel, care rezultă când două moduri de viaţă, diametral opuse, – cea britanică şi cea franceză – se întâlnesc.

Şi când Mayle începe să vorbească despre felurile de mâncare din Provence, depre vinurile de tot felul, despre ospitalitatea localnicilor, totul pare un paradis.  Un an în Provence, poate fi  un fel de ghid culinar, o carte care trezeşte dorinţa de a vizita aceste locuri. Ai dintr-o dată poftă de vinurile din zonă, de uleiul lor de măsline, de brânzeturile şi de felurile de mâncare descrise mai delicios ca în orice altă carte de bucate, de plimbat prin renumitele lanuri de lavandă din zonă şi de savurat o café crème pe terasa unei cafenele, la umbra unui măslin.

Un an în Provence este cea mai bună reclamă turistică pentru această zonă a Franţei şi culmea este că aparţine unui englez! Este o carte relaxantă, delicioasă, amuzantă, un fel preludiu, dacă vreţi, în aşteptarea vacanţei de vară, şi o lectură de neratat dacă vă gândiţi să vizitaţi Franţa.

Cartea o puteți achiziționa de aici.

“La drum cu mătușa mea” – Graham Greene

Călătoriile Antoniei

Umor, aventură, psihologie și, poate, o ușoară tentă de roman polițist  „La drum cu mătușă-mea” este o carte savuroasă, ușor și plăcut de parcurs, care vă va lăsa, cu siguranță, cu zâmbetul pe buze.

O călătorie de la Londra suburbană la Brighton  sau până la Istanbul sau America de Sud, în care personajele centrale sunt Henry, un burlac al cărui hobby este creșterea daliilor și care duce o viață liniștită, engleză as putea spune, și mătușa lui, care este exact opusul acestuia și care îi va da viața peste cap. În ce fel, vă las să descoperiți singuri.

Cartea o puteți achiziționa de aici.

Acesta este doar o mică selecție de cărți pe acesta temă a călătoriei. O să  mai revin asupra acestei teme și o să mai pun și alte cărți la fel de frumoase și interesante. Până atunci, vă doresc lecturi și călători inspirate!

Daca aveți sugestii, aștept, cu drag, un comment din partea dumneavoastră!

Cu drag,

Antonia

Subscribe to our newsletter:

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published.